1We Sportambassadeurs Say YES to Play

1We - Een Wereld Idee heeft zeer betrokken ambassadeurs die uitdragen waar 1We voor staat: een andere manier van denken om tot vernieuwende initiatieven in ontwikkelingssamenwerking te komen. Een van die initiatieven is de campagne 'Say YES to Play' rondom het project 1We Football Playgrounds. Professionals uit de voetbalwereld zetten zich hiervoor actief in als 1We Sportambassadeur.


Bart Vriends | Go Ahead Eagles Hans van den Dungen | NAC Breda Berry Powel | Kozakken Boys
Als kind wilde hij al profvoetballer worden. 11 jaar lang droeg profvoetballer Bart Vriends het shirt van FC Utrecht. Totdat hij in 2013 instroomde bij Go Ahead Eagles in Deventer en direct 'Eagle van het jaar’ werd. Niet in de laatste plaats vanwege zijn tomeloze ambitie en betrokkenheid. Dat die betrokkenheid verder reikt dan de voetbalwereld, blijkt uit zijn inzet als 1We Sportambassadeur voor de 1We Playgrounds. “Ik vind dat ieder kind, net als ik destijds, de kans moet krijgen om te spelen en kind te zijn. Waar ook ter wereld.” Ex-profvoetballer Hans van den Dungen heeft zijn sporen verdiend. Na 15 jaar ruilde hij rugnummer 2 bij NAC Breda in voor de commerciële afdeling van de club. Als professioneel netwerker heeft hij nu zijn eigen bedrijf, Dunga. En ook nu is resultaat het enige dat telt. Met zijn inzet als 1We Sportambassadeur doet Hans waar hij sterk in is: partijen verbinden voor maximaal rendement. “Voetbal is mijn leven. Ik ben bevoorrecht dat ik dit mooie spel heb mogen spelen en dat ik nog steeds actief betrokken ben. Die ervaring gun ik kansarme jongeren ook.” Voor Berry Powel, speler bij Kozakken Boys in Werkendam, betekent voetbal vrijheid. De aanvaller speelde onder meer bij Roda JC, FC Den Bosch, FC Groningen, ADO Den Haag, en de Spaanse clubs Gimnàstic de Tarragona en Huracán Valencia CF. Als 1We Sportambassadeur wil hij inspelen op de exposure rondom betaald voetbal. “Daarvan kun je als voetballer gebruik maken om iets te betekenen voor de samenleving. Ik vind dat elk kind het recht heeft om kind te zijn en vrij te kunnen spelen. Als vader van 2 kinderen zet ik me hiervoor graag in.”
Shallon Nkeshimana | voetbalscout Harry van den Ham | FC Utrecht Joep van den Ouweland | FC Oss
De voetballerij is voor Shallon Nkeshimana zijn favoriete speelterrein. Eerst als profvoetballer bij onder meer het nationale elftal van Burundi, nu als voetbalscout. Het project 1We Playgrounds sprak hem direct aan. “Ik kom zelf uit Burundi en weet wat het is om niet de kansen te hebben die we hier wel hebben. Toen ik in 2011 mijn land weer bezocht, keek ik er met heel andere ogen naar dan toen ik op mijn 11e wegging. Ik zag nu echt de armoede. Veel jongeren zwerven rond, terwijl ze het liefst voetballen. Die kans krijgen ze nu.” De 60 gepasseerd, kan Harry van den Ham zich een leven zonder voetbal niet voorstellen. “Als kind wist ik al dat ik proefvoetballer zou worden. De passie voor het spel zit in mijn bloed”, aldus de assistent-trainer van FC Utrecht. Als 1We Sportambassadeur wil hij een actieve bijdrage leveren aan een betere toekomst voor kansarme kinderen. “Een kind, waar ook ter wereld, moet de kans krijgen om kind te zijn. Het moet ook met andere dingen bezig kunnen zijn dan alleen met overleven. Juist sport en spel spelen een belangrijke rol in hun ontwikkeling.” Hij speelde bij De Graafschap, Go Ahead Eagles en nu bij FC Oss. Daarmee ging voor profvoetballer Joep van den Ouweland een jongensdroom in vervulling. “Dat ik van mijn hobby uiteindelijk mijn beroep heb kunnen maken, is iets magisch. Zeker omdat het maar voor weinig spelers is weggelegd.” Met zijn ambassadeursschap wil hij kansarme kinderen een eerlijke kans geven. “Door gezamenlijk achter de 1We Playgrounds te gaan staan, hoop ik dat we ons sterk kunnen maken om deze kids een eerlijke kans te geven.”
Dario Tanda | FC Twente Cor Lems | Kocatepe Anadolu Mustafa Saymak | PEC Zwolle
Met zijn 20 jaar is hij de jongste 1We Sportambassadeur. Dario Tanda maakt vanaf seizoen 2013/2014 deel uit van de selectie van FC Twente. De talentvolle middenvelder hoopt hier door te breken. “Het is altijd mijn droom geweest om profvoetballer te worden. Ooit hoop ik in Italië te kunnen spelen, waar mijn vader vandaan komt.” Tanda vindt dat jongens én meisjes in ontwikkelingslanden een eerlijke kans verdienen om te voetballen. “Op goede, ‘hufterproof’ velden, met alle faciliteiten die daarbij horen. Want voetbal is de manier om je te ontwikkelen.” Hij werd op handen gedragen door supporters, gewaardeerd door trainers als Co Adriaanse en verguisd door sommige media en tegenstanders. Voormalig profvoetballer Cor Lems bracht zijn profcarrière door bij 2 clubs: DS'79 (later Dordrecht’90) en FC Den Haag. Nu is hij trainer bij Kocatepe Anadolu in Rotterdam. Voetbal zit hem in het bloed. “Het is mijn leven.” Als 1We Sportambassadeur wil hij het geluk dat hij had delen. “Ook kansarme kinderen moeten de kans krijgen om te voetballen in plaats van in de criminaliteit te belanden.” Van jongs af aan werd Mustafa Saymak door zijn vader meegenomen naar een trapveldje ergens in Deventer. Leuk was het niet altijd. Maar de 22-jarige profvoetballer van PEC Zwolle plukt er nu de vruchten van. “Voetbal betekent alles voor mij; niet voor niets heb ik er ook alles voor gegeven.” Saymak is blij dat hij het tot profvoetballer heeft geschopt. “Vanuit deze positie kan ik als 1We Sportambassadeur iets betekenen voor kansarme kinderen. Ook zij moeten de kans krijgen om zich – net als ik – met voetbal spelenderwijs te ontwikkelen.”
Adem Kocak | Club 80 Malle-Beerse André Krul | FC Groningen Arno van Zwam | ADO & Jong Oranje
Als kind begon hij op het voetbalveld, maar uiteindelijk maakte hij de overstap naar het zaalvoetbal. Nu speelt Adem Kocak op Europees niveau bij Club 80 Malle-Beerse. “Dat ik vanuit deze positie als 1We Sportambassadeur iets kan betekenen voor kansarme kinderen, vind ik top! Zeker omdat voetbal mensen en culturen verbindt.” Als ambassadeur wil Kocak kinderen een veilige haven bieden. “Veiligheid is niet overal vanzelfsprekend. Door kinderen met de 1We Playgrounds een veilige plek te bieden, kunnen ze zich spelenderwijs ontwikkelen.” Toen hij op zijn 6e van zijn vader op voetbal moest, had hij er helemaal geen zin in. Totdat hij een toernooitje speelde; vanaf dat moment wilde André Krul alleen nog maar profvoetballer worden. De oud-keeper (tot medio 2014) van FC Groningen wil als 1We Sportambassadeur zijn talent delen met kansarme kinderen. “Toen ik een aantal jaren geleden in Ethiopië was, heb ik van dichtbij gezien hoe het er aan de andere kant van de wereld aan toe gaat. Ik vind dat kinderen in dit soort landen de kans moeten krijgen om hun talent te ontwikkelen.” Hij speelde jarenlang bij Fortuna Sittard, vloog uit naar de Japanse topclub Júbilo Iwata en streek uiteindelijk neer bij NAC Breda. Daar werd hij in 2007/2008 keeperstrainer. Nu is Arno van Zwam keeperscoach bij ADO Den Haag en Jong Oranje. Als 1We Sportambassadeur is hij de 11e profvoetballer die zich inzet voor de 1We Playgrounds. “Voor ons is het vanzelfsprekend dat we van die fantastische voetbalvelden hebben, maar dat is in veel landen helaas anders geregeld. Daarom steun ik dit project als 1We Sportambassadeur ten zeerste.”
Ton Cornelissen | Kozakken Boys Chris de Vries | Vitesse Frans Thijssen | Vitesse
Ex-profvoetballer Ton Cornelissen, nu trainer bij Kozakken Boys, speelde bij diverse clubs. In het seizoen ’90-‘91 werd hij met 35 doelpunten bij NAC topscorer van de Eerste Divisie en Eerste Divisie-speler van het jaar. Nog steeds is voetbal zijn leven. “Als klein jongetje was ik er al dag en nacht mee bezig. Zoals zo veel kinderen wilde ik alleen profvoetballer worden. Voetbal verbroedert mensen, van welke bevolkingslaag dan ook. Ik vind dat we met z’n allen moeten bijdragen om elk kind, waar ook ter wereld, de kans moeten geven om te voetballen.” Oud-voetbalcoryfee Chris de Vries speelde 19 jaar betaald voetbal bij onder meer Go Ahead Eagles, Vitesse en De Graafschap. Nog steeds betekent voetbal veel voor hem. “Het is altijd mijn tweede huwelijk geweest. Voetbal is een sport van saamhorigheid. Iedereen kijkt ernaar: jong en oud, armen en welgestelden. Ik hoop dat de laatste groep de minderbedeelden op deze aardbol wil ondersteunen met een donatie voor dit mooie project. Want er is in bepaalde gebieden een schrijnend tekort aan speelplekken voor kinderen.” Stille Frans, zoals de bijnaam van oud-international Frans Thijssen was, verwierf bekendheid als spelbepalende middenvelder van FC Twente, N.E.C. en Vitesse. Zijn grote doorbraak kwam bij het Nederlands Elftal en het Engelse Ipswich Town. Daar schopte hij het in 1981 als eerste niet-Britse speler tot Voetballer van het Jaar. “Ik kijk met veel plezier terug op mijn tijd als profvoetballer en later trainer. Dat ik als 1We Sportambassadeur nu een steentje kan bijdragen om het leven van kansarme kinderen iets positiever te maken, vind ik heel mooi.”


Lodewijk de Kruif | bondscoach Bangladesh Koos van Tamelen | FC Utrecht
Met bondscoach Lodewijk de Kruif van Bangladesh gaat de campagne ‘Say YES to Play’ nu ook de grenzen over. Ter promotie van de 1We Playgrounds in Bangladesh is hij ambassadeur van 1We - Een Wereld Idee. De Kruif is hiermee de 16e 1We Sportambassadeur die zich committeert aan het voetbalproject in Brazilië, Bangladesh en Burundi. De oud-speler van Blauw Geel '55, FC Wageningen, Bennekom, Lunteren, TOP Oss, Spakenburg, Beerschot en 1 FC Kleve ging begin 2014 het avontuur van bondscoach in Bangladesh aan. Tussen 1976 en 1984 was Koos van Tamelen verdediger bij FC Utrecht en daarna tot 1987 bij FC Wageningen. Vervolgens ging hij als trainer aan de slag bij onder meer FC De Bilt en FC Utrecht. En vanaf 2008 leidt hij ook Voetbalschool Regio Utrecht. “Het mooie van voetbal is, dat het mensen verbindt. Daarom vind ik ook dat het op alle niveaus gespeeld moet worden, ongeacht de komaf van de spelers. Dan is het natuurlijk prachtig als je door dit project van 1We juist kansarmen met voetbal een stap in de goede richting kunt laten maken.”