1We Ambassadeur Joop Braakhekke overleden

 Joop Braakhekke, 1We Ambassadeur en ‘Kookgek’, is donderdagochtend 8 december overleden. De voormalig eigenaar van restaurant Le Garage in Amsterdam werd 75 jaar.

Voor 1We - Een Wereld Idee ondersteunde Joop als ambassadeur de 1We Streetfood Stores in Bangladesh. In deze eethuisjes worden kansarme vrouwen met talent klaargestoomd om gezamenlijk hun eigen restaurantje te runnen. Koken als wapen in de strijd tegen armoede dus. “Wij beseffen niet dat er nog plekken op de wereld zijn waar honger is”, zei hij. “Ik vind dat je als hoogbeschaafd mens verplicht bent om daar iets aan te doen. Voor mij is het belangrijk in het leven dat je iets deelt. Niet alleen je rijst, maar ook je gedachten, je wetenschap. Daarmee maak je een betere wereld. Waar het hier om draait is dat mensen leren om van niets iets te maken. Zelfs van een handjevol witte rijst.”

Joop deelde zijn passie voor koken en zijn liefde voor zijn medemens, onder meer via de 1We Streetfood Stores. Wij danken hem voor zijn inzet en zijn bevlogenheid. Een mooi mens is niet meer.

1We - Een Wereld Idee heeft zeer betrokken ambassadeurs die uitdragen waar 1We voor staat: een andere manier van denken om tot vernieuwende initiatieven in ontwikkelingssamenwerking te komen. We stellen ze graag aan u voor!

1We AmbassadeursAntoine Geven Ad Huisman Harry Mercuur
1We Ambassadeur 1We Ambassadeur 1We Ambassadeur
Vertrouwen is de basis van elke goede relatie. Deze filosofie van Julius Baer, de toonaangevende Zwitserse private bank, is Antoine Geven op het lijf geschreven. Dit jaar komt de vermogensbank, die al bijna 125 jaar een baken is in de financiële wereld, naar Nederland. Antoine is er vanuit Zwitserland werkzaam als Managing Director Senior Advisor. “Net zoals het in de bankwereld draait om vertrouwen, integriteit en persoonlijk contact, geldt dat ook in de wereld van ontwikkelingssamenwerking”, aldus de 1We Ambassadeur. “1We - Een Wereld Idee geeft dit gestalte door kansarme mensen rechtstreeks te empoweren met concrete tools. De donateur weet zo precies wat er met zijn geld gebeurt. Die transparantie spreekt mij aan en geeft mij op mijn beurt vertrouwen in deze organisatie.” Hij is bankier in hart en nieren en 1 van de partners in de nieuwe, Nederlandse tak van beursvennootschap Merit Capital uit België. Vanuit die positie wil Ad Huisman graag het verschil maken. Niet alleen richting relaties in de financiële wereld, maar ook voor de wereld als geheel. Die invulling heeft Ad nu gevonden als Ambassadeur van 1We - Een Wereld Idee. “Ik voel me te gast op deze aardbol en ben het naar mezelf en de wereld om me heen verplicht om iets goeds terug te doen. Bij 1We - Een Wereld Idee heb ik het gevoel dat ik echt iets kan betekenen. Op persoonlijk vlak én via mijn netwerk hoop ik een positieve bijdrage te leveren aan deze dynamische ontwikkelingsorganisatie nieuwe stijl, die op allerlei manieren werkt aan de empowerment van kansarme mensen. En daarmee aan een betere wereld voor iedereen.” Harry Mercuur is een begrip in de wereld van de patisserie. Restaurant De Hoefslag, Maison van den Boer, Ms Queen Elisabeth 2 in South Hampton, Hotel George V in Parijs, het Grand Hotel in Stockholm. Het zijn nog maar enkele van de vele gerenommeerde locaties waar hij zijn sporen verdiende, voordat hij in 1987 in Amersfoort zijn eigen zaak begon. In 2006 droeg hij het bedrijf over aan zijn zoons. Sindsdien reist Harry voor PUM de wereld over. Als senior expert helpt hij ondernemers in ontwikkelingslanden bij de groei van hun bedrijf. Vrijwillig. Omdat hij zijn specifieke kennis graag wil delen met mensen die een steuntje in de rug hard nodig hebben. “Dat is ook precies wat mij aanspreekt in 1We. Deze organisatie helpt kansarme mensen met kennis, kunde en concrete tools een flinke stap verder.”

Robin Porrio Hans Vanhorck Sabine van Egeraat
1We Ambassadeur 1We Art Ambassadeur 1We Social Business Ambassadeur
Als cuisinier, sommelier en event organisator spuit gastronomie hem door de aderen. Hospitality Ambassadeur Robin Porrio leeft én werkt volgens het credo ‘La Convivialita’. Oftewel: vriendschap, genegenheid en gastvrijheid. Dat zit niet alleen in smakelijk eten en een goed glas wijn, maar in alle facetten van het leven. Zeker ook in business en MVO. Zijn doel daarin: “Mensen laten zien, ruiken, voelen en proeven hoe je met oprechte aandacht en betrokkenheid de wereld een stukje mooier kunt maken. Precies zoals 1We - Een Wereld Idee doet.” De Nederlandse kunstenaar Hans Vanhorck staat bekend om zijn kleurrijke schilderijen, beelden en panelen. Als 1We Art Ambassador wil hij de wereld meer kleur geven. Om awareness te creëren voor de 1We-projecten, toverde hij een originele 1We Riksja uit Bangladesh om tot kunstwerk. Hiervoor stripte hij het vervoermiddel tot op het frame. Dit ‘karkas’ vormt de basis voor het kunstobject ‘The Blue Hope’. “Zolang ik kunst maak, draag ik mijn steentje bij om kansarme mensen vooruit te helpen. Wat dat met me doet? Ik word er blij van.” Ze werkte in Engeland, Frankrijk, Italië, Portugal en Brazilië, is een netwerker pur sang en specialiseerde zich met haar bedrijf Outspoken Communication in communicatie, taal en cultuur. Haar focus: internationaal zakendoen. Daarmee is Sabine van Egeraat nu genomineerd voor de '2014 Enterprising Women of the Year Awards’. Als 1We Social Business Ambassadeur richt zij zich op de sociale kant van het zakendoen. “De kracht van 1We is dat de organisatie het zakelijke en het sociale moeiteloos met elkaar verbindt.”
Hans van den Dungen Daam Scharloo Joop Braakhekke
1We Sportambassadeur 1We Hospitality Ambassadeur 1We Ambassadeur
Ex-profvoetballer Hans van den Dungen heeft zijn sporen verdiend. Na 15 jaar ruilde hij rugnummer 2 bij NAC Breda in voor de commerciële afdeling van de club. Als professioneel netwerker heeft hij nu zijn eigen bedrijf, Dunga. En ook nu is resultaat het enige dat telt. Met zijn inzet als 1We Sport Ambassadeur doet Hans waar hij sterk in is: partijen verbinden voor maximaal rendement. “Voetbal is mijn leven. Ik ben bevoorrecht dat ik dit mooie spel heb mogen spelen en dat ik nog steeds actief betrokken ben. Die ervaring gun ik kansarme jongeren ook.” Meer 1We Sportambassadeurs Als er iemand is die weet hoe het ‘heurt’, dan is het wel Daam Scharloo. 10 jaar lang werkte hij op de grote vaart, daarna vond hij zijn draai in de horeca in. Eerst als gastheer, later met zijn eigen restaurant ’t Baarsje in Waddinxveen. Gepassioneerd als hij is, is hij nog steeds actief: als bestuurslid van Euro-Toques, als commandeur sabreur, als gastspreker over etiquette. En nu dus als 1We Hospitality Ambassadeur. “Ik heb de brandhaarden van deze planeet gezien. Dat ik nu als ambassadeur mijn steentje mag bijdragen, vind ik mooi. 1We is een geweldige club!” 10 jaar geleden introduceerde hij het fenomeen ‘streetfood’ in de Nederlandse keuken. Nu is restaurateur/kok Joop Braakhekke ambassadeur van de 1We Streetfood Stores in Bangladesh. Hiermee ondersteunt de voormalig eigenaar van restaurants Le Garage en En Pluche in Amsterdam kansarm talent om een eethuisje te runnen. Koken als wapen in de strijd tegen armoede dus. “Wij beseffen niet dat er nog plekken op de wereld zijn waar honger is. Ik vind dat je als hoogbeschaafd mens verplicht bent om daar iets aan te doen. Voor mij is het belangrijk in het leven dat je iets deelt. Niet alleen je rijst, maar ook je gedachten, je wetenschap. Daarmee maak je een betere wereld. Waar het hier om draait is dat mensen leren om van niets iets te maken. Zelfs van een handjevol witte rijst.”
Maarten Verbruggen Raimond Zuure
1We Social Business Ambassadeur 1We Hospitality Ambassadeur
‘Social entrepreneur’ Maarten Verbruggen heeft de potentie en beperkingen van een ontwikkelingsland aan den lijve ondervonden. Hij woonde 11 jaar lang in Bangladesh, doet er nog steeds zaken en kent de cultuur als zijn broekzak. De beste vorm van ontwikkelingssamen-werking is volgens hem gebaseerd op het creëren van tools en niet op het doneren van geld. “De visie van 1We sluit hier naadloos op aan. Wat me vooral aanspreekt, is dat de organisatie mensen op lokaal niveau stimuleert om het heft in eigen hand te nemen.” Culinair fijnproever en truffelexpert Raimond Zuure gaat graag de uitdaging aan. Met een aantal hoogstaande 1We-evenementen wil hij de krachten vanuit de culinaire wereld bundelen. Zijn doel: de realisatie van een 1We Empower Centre. “Daarvoor zet ik als 1We Ambassadeur graag mijn netwerk in. Ik heb het geluk in een van de meest welvarende landen ter wereld te leven. Voor mensen voor wie dat helaas niet geldt, kunnen wij een belangrijk verschil maken. Simpelweg door onze krachten te bundelen.”