1We KEEPERSDAG schot in de roos

Doelman André Krul in actie voor voetbalveld in Bangladesh

De 1We Keepersdag op woensdag 13 april bij SV Graftdijk is geslaagd. Maar liefst 59 kinderen zetten als keepers in spe hun beste beentje voor onder leiding van tien doelmannen. De opbrengst van € 1119 gaat naar de aanleg van een voetbalveld in Bangladesh. Initiatiefnemer André Krul, keeper bij Cambuur Leeuwarden, is dik tevreden.

Het was hard werken voor de deelnemers aan de 1We Keepersdag. In tien groepen werden ze drie uur lang ‘gedrild’ door de professionele keepertrainers van Keepersschool Klemvast uit Den Dolder. Cambuur-doelman André Krul organiseerde de keepersclinic als sportambassadeur van ontwikkelingsorganisatie 1We - Een Wereld Idee. “Met het project 1We Playgrounds krijgen straatarme kinderen in Bangladesh de kans om, net als ik, hun talent te ontwikkelen. Dat ik hier als prof een bijdrage aan kan leveren, vind ik super.”

Erbarmelijke omstandigheden
In een land als Bangladesh moeten kinderen onder erbarmelijke omstandigheden spelen. Fatsoenlijke speelplekken zijn er niet. Reden voor 1We om juist hier, in één van de armste landen ter wereld, een voetbalproject te starten. “De eerste 1We Playground is inmiddels in de maak, op een afgelegen gebied in Barisal”, vertelt 1We-directeur Robbert Hagens. “Kinderen uit dorpen in de wijde omgeving kunnen hier straks terecht. We willen het sportveld op termijn uitbreiden met een kleedruimte, douchegelegenheid, toiletten en andere sportfaciliteiten. De fantastische bijdrage van de keepersdag is dan ook meer dan welkom!”


Ervaren keepertrainers
Voor jonge deelnemers was de 1We Keepersdag in West-Graftdijk dé kans om getraind te worden door ervaren keepertrainers. Voor André Krul was de clinic een mooie manier om iets goeds te doen. De doelman uit Grootschermer debuteerde in 2009 bij Telstar. Daarna kwam hij uit voor Sparta Rotterdam, AGOVV Apeldoorn, Valletta FC uit Malta, de Colombiaanse club Boyacá Chicó, FC Groningen en nu Cambuur Leeuwarden. “Voetbal betekent veel voor mij. Het is een sport waarin ik mijn passie kwijt kan. Toen ik op mijn zesde van mijn vader op voetbal moest, had ik er helemaal geen zin in. Totdat ik een toernooitje speelde; vanaf dat moment wilde ik alleen nog maar profvoetballer worden. Dat ik nu als 1We Sportambassadeur een steentje kan bijdragen, is alleen maar mooi.”