OV-Riksja in Bangladesh

Ontwikkelingsproject in de kleur van de Nederlandse Spoorwegen

Samen met een groep NS-medewerkers (verenigd in HGB-V) ontwikkelde 1We - Een Wereld Idee de OV-Riksja in Bangladesh. Gerecyclede fietstaxi’s in de kleuren van de Nederlandse Spoorwegen, passend bij de openbaar vervoersorganisatie. Hiermee wordt direct de link gelegd met de OV-fiets in Nederland. Inmiddels heeft het ‘virus’ van de 1We-OV Riksja zich verspreid naar andere NS-afdelingen in heel Nederland. Met als resultaat dat er al ruim zestig blauw-gele riksja’s rondrijden in de straten van Bangladesh. De impact: zestig gezinnen een structureel inkomen, betere huisvesting, kinderen naar school.

Stel je voor: je kind is doodziek en je raakt huis en haard kwijt om de kosten voor medische zorg te kunnen betalen. Dat overkwam Abdur Razzak uit Bamoil, een dorpje op het Bengaalse platteland. Dankzij de donatie van een 1We Riksja kan hij nu weer een inkomen verdienen voor zijn gezin. Ze verhuisden naar een betere woning en zijn kinderen kunnen weer naar school.

Microkrediet
Het verhaal van Abdur staat niet op zichzelf. Het 1We Riksja project biedt kansarme mensen zoals hij een beter leven. En daarmee een zonniger toekomst voor de volgende generatie. Met een eenvoudige tool als een fietstaxi geeft 1We mensen via een microkrediet de mogelijkheid om zich te empoweren.
 
Wurgcontract
Want voor de allerarmsten zijn de (huur)kosten van een fiets veel te hoog. Vaak ook zijn ze overgeleverd aan verhuurbedrijven die hen aan een wurgcontract houden, met alle financiële gevolgen vandien. Het 1We Riksja project geeft juist deze mensen een eerlijke kans. Onder begeleiding van een 1We Buddy betalen zij de helft van de aanschafwaarde van hun fietstaxi in 2 jaar tijd terug. Dit bedrag wordt weer geïnvesteerd in de 1We-projecten.

Al 95 gezinnen hebben een 1We OV-Riksja!

Meer informatie over HGB-V • Meer informatie over het 1We Riksja Project